Nabi Muhammad Menjalankan Peranan Sebagai Orang Tengah dalam Konflik Antara Majikan dan Pekerjanya

Hadith ‘Tuhan di Langit’

Muawiyah memberitahu, “Saya pernah mempunyai seorang hamba wanita yang bekerja menggembala kambing milik saya di kawasan Uhud dan Jawwaniyyah. Pada suatu hari, saya membuat pemeriksaan dan saya dapati seekor kambing telah dimakan serigala.

Saya adalah manusia biasa yang boleh marah seperti mana orang lain marah, dan saya telah menamparnya satu kali. Kemudian saya pergi berjumpa Nabi Muhammad, dan beliau menganggap masalah saya itu masalah berat.

Saya berkata, “Wahai Rasul Allah, apakah saya patut membebaskan dia?” Nabi Muhammad berkata, “Bawa dia ke sini.” Lalu saya pun membawa hamba saya itu kepada Rasulullah.

Beliau bertanya kepada hamba saya itu: “Di mana Allah?” Hamba saya menjawab: “Di langit.” Nabi Muhammad bertanya lagi: “Siapa saya?” Dia menjawab: “Tuan adalah Rasul Allah.”

Nabi Muhammad berkata: “Bebaskan dia, kerana dia seorang wanita beriman.”

– Hadith ini terdapat dalam rekod hadith autentik koleksi Sahih Muslim

Analisis Hadith

Hadith ini adalah hadith yang paling jelas menunjukkan prinsip-prinsip dan teknik yang digunakan oleh Nabi Muhammad apabila beliau meleraikan konflik (conflict resolution) antara pihak orang bijak dan kaya dengan pihak orang miskin dan bodoh yang berada di bawah kekuasaan pihak si kaya itu.

Beberapa prinsip yang dapat digali daripada peristiwa dalam hadith ini adalah:

1. Mula-mula sekali Nabi Muhammad telah meyakinkan orang kaya itu dan berkuasa itu bahawa masalahnya adalah masalah yang berat.

2. Nabi Muhammad tidak menyebut sama sekali isu kambing dan isu si kaya menampar si miskin.

3. Sebelum mengemukakan penyelesaian kepada konflik itu kepada si kaya, beliau menyuruh si kaya supaya membawa si miskin ke hadapan beliau.

4. Kepada si miskin Nabi Muhammad tidak menyiasat mengapa dia telah ditampar oleh si kaya.

5. Nabi Muhammad juga tidak meminta si miskin membela dirinya.

6. Meskipun Nabi Muhammad bertanya kepada si miskin, tetapi pertanyaannya bukan berkenaan konflik itu, sebaliknya beliau bertanya bagi menguji iman si miskin.

7. Selepas bertanya 2 soalan tentang iman, Nabi Muhammad menyuruh si kaya membebaskan si miskin. Itu juga yang telah ditanyakan oleh si kaya sebelumnya.

Ringkasnya, Nabi Muhammad memberikan penyelesaian sebagaimana yang sudah terlintas dalam fikiran si kaya.

Alasan yang digunakan oleh Nabi Muhammad sewaktu membebaskan si hamba itu tiada kaitan dengan konflik itu!

Mahu Belajar Lebih Lanjut Teknik Nabi Dalam Memimpin?

(KLIK Banner Di Bawah)

Ada soalan & pendapat? Komen di bawah:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Baca Artikel Kami Yang Lain